26 Haziran 2015 Cuma

"Tatsız" Futboldan, Futbolun Tadına Varmak (Kadın Futbolunun Değişimi Üzerine)

     "Tatsız" Futboldan, Futbolun Tadına Varmak (Kadın Futbolunun Değişimi Üzerine) 
     Kadın futbol tarihi, 1895'te Crouch End'de Güney ve Kuzey İngiltere'den birer takımın yaptığı maçla başladı. İngiltere'de dönemin yüksek sosyeteye ve aristokratlara hitap eden haftalık gazetesi The Sketch olayı "Crouch End gözlerini ovuşturdu ve olanlara inanamadı. Öğle vakti boyunca farklı yerlerden trenler dolusu heyecanlı insan, kayda değer sayıda araba ve taksi sahayı ziyaret etti ve tarihe tanıklık etti." cümleleriyle özetlemişti. Gelecek yıllar içinde olgunlaşan kadın futbolu, birinci dünya savaşında yükselişe geçti. 1920 yılında 53.000 kişinin tanıklık ettiği bir maça sahne olarak futbol tarihçilerine göre "ilk altın çağ"ını tamamladı. Altın çağın bitişinin temelinde yatan sebep ise İngiltere'de 1921'de kadınların futbol oynamasını yasaklayacak bir yasa çıkartılmış olmasıydı. Bu yasanın çıkartılma sebebi ise kadınların "tatsız" bir futbol oynuyor olmasıydı. Gerçekten kadınların oynadığı futbol "tatsız" mıydı? Yoksa alışılagelmiş olan İngiliz muhafazakarlığının 1920'lerdeki bir sonucu muydu? BBC'nin de geçen yıl içerisinde sayfalarına taşıdığı bu konuyu tam anlamıyla bilmek mümkün olmasa da bu kararın dünya kadın futbolunun gelişimini ciddi anlamda sekteye uğrattığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

      1970'lere gelinene kadar kadın futbolu birçok ülkede yasak ve bu ülkeler dışındaki pek çok ülkede organize olma yönündeki çalışmalar çok kısıtlı seviyelerdeydi. Fakat 70'lerde başlayan legalleşme ve kurumsallaşma çabaları pozitif yönde sonuç verdi ve 1975'te ilk kıtasal şampiyona olan, Asya Kadınlar Futbol Şampiyonası düzenlendi. Bundan sonrasında 80'lerde Avrupa'da 90'ların sonuna kadar da tüm kıtalarda Kadınlar Futbol Şampiyonaları düzenlenmeye başladı. Asıl gelişme ve rekabet ise 1991'de başlayan Dünya Kupası ve 2000'lerde başlayan kulüpler düzeyindeki UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi ve Copa Libertadores Femennia ile oldu. Bu organizasyonların düzenli hale gelmesi, takımların daha sistemli ve düzenli bir ortamda çalışmasını ve futbolcuların gelişmesini sağlamada önemli bir etmen oldu. Bu yöndeki çalışmaların artması kadınların erken yaşta futbola başlamasını sağladı. Bugün, kızlar 8 yaşından itibaren genç takım koçlarıyla birlikte onlara uygun olan antrenman düzeyleriyle ve metotlarıyla takımlarda futbol oynamaya başlıyor. Son 20 yılda rekabetçi kadın futbolunun gelişmesiyle birlikte olgunlaşan altyapı, meyvelerini bu dünya kupasında tam anlamıyla vermeye başladı desek çokta yanılmış olmayız.

      Bu yıl düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası bireysel yeteneklerin ön planda değil takım oyununun ve oyun kurgularının ön planda olduğu bir kupa olarak devam ediyor. Artık top hepsinin ayağına yakışıyor, neredeyse hepsinin hızlı çözümlemeleri gereken pozisyonlardaki futbol IQ'ları gelişmiş ve hepsi doğru taktiksel tercihleri maç boyunca uygulamada becerileri üst düzeyde. Herhalde İngiltere'de "tatsız", Almanya'da "Kadının doğasına uygun değil" diyerek bu sporu kadınlar için yasaklayanlar bu kaliteli oyun karşısında daha iyi bir bahane bulmak zorunda kalırlardı.
   
Bugün Kadınlar Dünya Futbol Kupası'nda çeyrek finaller başlıyor ve bu dakikadan sonra izleyeceğimiz her takım çok kaliteli, ayırt edebilmek çok kolay değil. Favorilerim Fransa ve son şampiyon Japonya. Yinede kim kazanırsa kazansın biz bu olağanüstü kızların takdir edilesi performanslarını izleyeceğiz. Çeyrek finalin en zorlu eşleşmesi ise 8 Avrupa ve 2 Dünya şampiyonluğu bulunan Almanya ile, bu turnuva kusursuza yakın bir futbol oynayan Fransa arasında.

İyi Seyirler,
Sevgilerle,
-Cem-


Kaynakça:
1- Women's Football-The Evolution http://www.theawayend.net/articles/womens-football/wf-features/1969-womens-football-the-evolution
2-FA Womens Football History http://www.thefa.com/womens-girls-football/history
3-1895 Resim http://www.victorianfootball.co.uk/wp-content/uploads/2014/10/football-up-to-date-1895-600x422.jpg
4-Victorian Football http://www.victorianfootball.co.uk/victorian-womens-football/
5-Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Women's_association_football#Early_women.27s_football
6-The Global Art of Soccer- By Richard Witzig Sayfa 65
7-BBC-Why was women's football banned in 1921? http://www.bbc.com/news/magazine-30329606
8-An Example of Banning in Germany  https://en.wikipedia.org/wiki/Germany_women%27s_national_football_team
9-Another Example of Discontinuing in France
10- Girls Football Camp  https://www.manutdsoccerschools.com/fo/girls-football-training-camps
11-Asia History https://en.wikipedia.org/wiki/AFC_Women%27s_Asian_Cup
12-Resim Fransa http://a57.foxnews.com/

0 yorum:

Yorum Gönder

About

Yazıyoruz, çiziyoruz, okuyoruz, izliyoruz, dinliyoruz, yorumluyoruz, yapıyoruz ve paylaşıyoruz.
 
 
Copyright © Chemical Citizens
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com